N

R

hofklubbor
43
Birgitta
Söderström

Birgitta Söderström är svensk dambandys första fixstjärna och före sin tid som bandyspelare.

”Gittan” var navet i det framgångsrika IK Göta som tog tre SM-guld på 70-talet och ytterligare två segrar i riksmästerskapet. 1977 vann hon allsvenska skytteligan med 36 mål.

Under sex allsvenska säsonger spelade IK Göta 35 matcher, vann 34 och spelade en oavgjord. Målskillnaden var fantastiska 340-55.

Birgitta Söderström skyttekung i både bandy och fotboll
Claes-G Bengtsson

|

Birgitta ”Gittan” Söderström är tjejen som var före sin tid som bandyspelare. Hon åkte ”spiskroksvalsen” runt sina motståndare och sköt i flykten som den värste John Wayne. Kulramarna räckte inte till när ”Gittan” var på hugget. Hon är definitivt svensk dambandys första fixstjärna.

I tidernas första officiella SM-final för damer, 1973, sköt ”Gittan fem mål när hennes lag IK Göta besegrade Katrineholms SK med 9-6. Då var hon 16 år. 1976 gjorde hon om bravaden. Även i den här finalen kom det fem mål från hennes klubba, när Göta återigen besegrade Katrineholm, nu med 8-3. Inte underligt att hon begåvades med smeknamnet ”dambandyns Bempa”.

Spel i pojklag

”Gittan” är en genuin stockholmstjej. Hon växte upp i Kärrtorp söder om Slussen i ett hus som gränsade till idrottsplatsen. ”Där tillbringade jag all min fritid. Jag lirade boll med killar både sommar och vinter. Bandy var roligast, eftersom jag gillade att åka skridskor”. I fotboll var hon målspottare i Kärrtorps pojklag, i ishockey lirade hon med killarna i Bellevue IK.
Bandyns ”stålmormor”, rikskonsulenten Ann Elefalk (invald i Hall-of-Fame som nummer 17) fick snart nys om den duktiga kärrtorpsflickan och lockade henne att börja spela bandy i IK Götas damlag, som var under uppbyggnad. ”Gittan” var inte svår att övertala.
Och nu gick det snabbt, med samma fart som på isrektangeln. Göta och ”Gittan” fann varandra direkt. Det blev ett nioårigt äktenskap som resulterade i åtta titlar enligt följande:

Åtta titlar på sex år

1969: startade en mellansvensk damserie där Göta segrade. Sen rullade det på.
1970: Ny seger i mellansvenska serien.
1971: Seger i riksmästerskapet, 2-2 (hemma) och 3-0 (borta) mot Katrineholms SK.
1972: Seger i riksmästerskapet, 4-2 i finalen mot Tranås BoIS. Seger i 70-iaden.
1973: Seger i första SM-turneringen, 9-6 i finalen mot Katrineholms SK.
1976: Seger i SM-finalen, 8-3 mot Katrineholm.
1977: Seger i SM-finalen, 7-4 mot Katrineholm.
1974 förlorade Göta SM-finalen mot Katrineholm, 2-8 och 1975 åkte Göta ut i semifinalen mot Tranås BoIS, 6-10.

Första bandyflickan

”Gittan” var navet i det framgångsrika Göta-laget. Tjejen från Kärrtorp hade en fart på grillorna som man inte sett tidigare på damsidan. Det hände ofta att ”Gittan” fick ett utkast från målvakten och sen satte fart över isen som den värste Stenmark. Hon åkte slalom mellan motståndarna och jobbet var inte fullbordat förrän bollen låg i motståndarmålet. Så gick det till i flera SM-finaler.
”Men jag kunde skjuta också”, minns ”Gittan. Vilket bevisas av att hon vann den allsvenska skytteligan 1977 på 36 mål. På åtta matcher!
Sen avslutade hon säsongen med två finalmål.
1974 instiftades priset ”Årets Bandyflicka”, senare ”Årets Tjej” (”Årets Man” har funnits sen 1964). Självfallet gick utmärkelsen till Birgitta Söderström från IK Göta.

Så här står det att läsa i Bandyboken årgång 1975: ”Så har även dambandyn fått sin årliga belöning. ”Årets bandyflicka”. Först på plan blev Birgitta Söderström den käcka och duktiga målspottaren i Stockholms-Göta”. ”Gittan” var då 17 år.

Fick OS-resa i pris

Men det här var inte första gången som ”Gittans” framfart på bandyisarna uppmärksammades. 1972 segrade IK Göta i ungdomssatsningen 70-iaden. Slutspelet avgjordes i Umeå och ”Gittan” utsågs till turneringens främsta spelare. Priset var en resa till OS i München senare samma år.
1973 fortsatte framgångarna. ”Gittan” vann skytteligan på 24 mål och gjorde fem mål i SM-finalen mot Katrineholm. Dessutom togs hon ut i det första damlandslaget någonsin i fotboll. Men den främsta insatsen gjorde hon på banketten efter SM-finalen. Då ställde hon sig upp och sjöng solo. Det hade ”Gittan” lovat om Göta vann SM.
”Starkt av denna blyga tjej, (men inte på isen!)”, tyckte Ann Elefalk, då spelande lagledare.

Överlägsna finalvinster

1977 tog denna lysande bandykarriär slut. Göta avslutade säsongen med att vinna SM-finalen på Söderstadion över Katrineholm med 7-4, ”Gittan” gjorde två mål och utsågs till Götas bästa spelare. Sen fullbordades den framgångsrika vintern med att Göta-damerna vann DM-finalen över Hammarby med hela 20-4! ”Gittan” kommenterade:
”Att göra 20 mål i en final var varken kul för mitt lag eller för motståndarna. Toppen i dambandyn var alldeles för tunn. Vi i Göta hade bara konkurrens av Katrineholm och Tranås”.
Därför lade ”Gittan” av med bandy redan som 21 åring. Då hade Göta under sex allsvenska säsonger spelat 35 matcher, vunnit 34 och spelat en oavgjord. Målskillnaden var fantastiska 340-55! Snacka om överlägsenhet.
Men det var ändå med saknad som ”Gittan” lade skridskorna på hyllan:
”Jag höll på med flera idrotter, förutom bandy även med fotboll, ishockey, handboll och skridskor. Bandy är den absolut roligaste sporten, men de ojämna matcherna gjorde att jag satsade mer på fotboll.

Lika målfarlig i fotboll

Under sina bandyår spelade ”Gittan” även fotboll på elitnivå.
Fotbollskarriären inleddes hemma i Kärrtorp, där ”Gittan” lirade med grabbarna i Kärrtorp och i Bellevue.
”När S:t Erikscupen för flickor hade premiär 1969 blev jag deppig. Då fick jag inte spela med i pojklag längre”.
Men snart fann sig ”Gittan” väl tillrätta i IK Göta flickverksamhet även i fotboll. Hon gjorde succé i S:t Erikscupen, den stora ungdomsturneringen i Stockholm. Första året gjorde hon hela 40 mål i tävlingen och kallades för ”Kocken” av lagkompisarna. Kanske för att det var ”Gittan” som lagade till målen. ”Nu för tiden gillar jag att laga mat, men minns inte hur det var då”. Kanske jämförde kompisarna henne med Hammarbys storskytt Rolf ”Kocken” Andersson?

Framgångarna i fotboll fortsatte. 1973 togs hon ut i tidernas första damlandslag. Sverige mötte Finland i Mariehamn. ”Gittan” spelade forward bredvid Hammarbys Ann Jansson och matchen slutade 0-0. ”Gittan” var den spelare från premiärlaget som hängde med längst i landslaget. Hon spelade sin 36:e och sista landskamp 1986. Totalt svarade hon för 15 mål i den blå-gula dressen. ”Tyvärr fick jag aldrig spela några landskamper i bandy. Det fanns inget landskampsutbyte när jag var aktiv”.

Dubbla SM-guld

1977 var ett märkesår för ”Gittan”.  I mars vann hon SM-guld med Göta i bandy, i september SM-guld med Jakobsbergs GoIF i fotboll. I SM-finalen mot Hammarby vann Jakobsberg hemma med 1-0, borta på Söderstadion blev det 2-2. Det var ”Gittan” som kvitterade.
I december 1981 flyttade denna målglada tjej till Skellefteå för spel i Sunnanå SK, det tidiga 80-talets mest framgångsrika klubb. Det blev succé direkt. Sunnanå vann SM 1982 efter finalvinst mot Hammarby, 0-0 (h), 2-0 (b). Birgitta Söderström vann skytteligan i division 1, då fyra grupper, fullständigt överlägset på hela 57 mål. Tvåan Pia Sundhage i Öster gjorde 30! Året därpå vann Sunnanå Svenska cupen. Det blev seger med 2-0 mot Hammarby på Råsunda. ”Gittan” avgjorde definitivt finalen med sitt 2-0-mål i slutminuten.

Sen 1981 har Birgitta Söderström blivit kvar i Skellefteå. Hon utbildade sig på en folkhögskola och har i flera år arbetat som ekonomiansvarig på företaget Sunnanå Utveckling AB. Bandy och fotboll följer hon numera bara på TV. Skellefteå har inte längre något lag i eliten i fotboll och något bandylag finns det inte i stan.

Nr 43 i Hall of Fame

Invald: 2019
Född: 12 juli 1956 i Stockholm
Position: Främst forward på topp, men Gittan spelade överallt, utom målvakt.
Klubb: IK Göta, Stockholm (1969-77).
Landskamper: Spelades inte under Gittans karriär.
Meriter: Årets Tjej 1974, svensk mästare 1973, 1976, 1977. Riksmästare 1971, 1972. SM-silver 1974. Segrare i allsvenska skytteligan 1977 med 36 mål. Segrare i 70-iaden 1972.
Övriga meriter: 36 A-landskamper i fotboll (1973-86), 15 mål, 2 SM-guld, 1977 med Jakobsbergs GoIF, 1982 med Sunnanå SK, cupvinst 1983 med Sunnanå SK.
Klubbar i fotboll: Kärrtorps SK, Bellevue IK (tom 1968), IK Göta (1969-73), Jakobsbergs GoIF (1974-81), Sunnanå SK (fom 1982).
Klubb i ishockey: Bellevue IK.
Kuriosa: Korades till bästa bandyflicka i 70-iaden 1972 och belönades med en resa till sommar-OS i München. Framgångsrik även i skridskolöpning.